Joop Seegers

16-11-1957    -    25-09-2010

Joop was al heel lang lid van de BEAM, de laatste jaren was hij ook bestuurslid van onze club en heeft als 'huisadvocaat' vele zaken voor ons opgelost en ons van deskundig advies voorzien. Wij hebben een prachtig mens en clublid verloren en zullen zijn mooie opmerkingen en spontane lach erg missen.

 

Bron Volkskrant:

De voorvechter van de sociale rechtshulp

Zijn grootste verdienste? 'Misschien dat hij van de sociale rechtshulp een vast onderdeel van elke advocatenpraktijk heeft gemaakt', zegt zijn partner mr. Jos Lebouille van de maatschap Seegers & Lebouille.

Mr. Joop Seegers was de grote voorvechter van de sociale advocatuur. Dertig jaar stond hij krakers, demonstranten, etnische minderheden en andere underdogs in de samenleving bij. 'Maar daarbij bleef hij altijd de advocaat. Werd nooit de actievoerder of politieke ideoloog', aldus Lebouille.

Joop Seegers overleed op 25 september op 52-jarige leeftijd. Hij was twee kilometer voor het einde van de jaarlijkse Dam tot Damloop plotseling in elkaar gezakt. Zes dagen kon hij nog met machines in leven worden gehouden.

Seegers was bekend met hartproblemen, zodat hij op aanraden van zijn cardioloog was gaan sporten. Het werd hem fataal.

Zijn broer Gerard denkt dat zijn verleden misschien een rol heeft gespeeld. 'Als kind heeft hij een ernstige nierziekte gehad, waardoor hij bijna twee jaar in een ziekenhuis lag. Daar is ook zijn karakter gevormd. Hij stond altijd de zwakkeren in de samenleving terzijde. Als hij met zijn motorclub op stap ging en er moest iemand wegens ziekte achterblijven, dan bleef ook Joop bij hem.'

Joop Seegers werd geboren in het Limburgse Susteren, waar zijn vader stationschef was. Hij studeerde aan het Bisschoppelijk College 'Kleesj' in Sittard. Hij was onconventioneel, met haren tot over zijn schouders. Na een studie rechten sloot hij zich aan bij het Advokatenkollektief Staatsliedenbuurt dat was opgericht door Jaap de Groot en Fan Eberhard. Hier werd hij een van de juridische gezichten van de kraakbeweging. Gerard Seegers: 'Een gevoel voor rechtvaardigheid en vertrouwen in mensen vormde de basis van zijn inzet.' Toen een keer een parketwachter zijn cliënt te hard aanpakte, probeerde hij die los te trekken. Vervolgens werd Seegers in de houdgreep genomen. 'Advocaat verdedigde cliënt in woord en daad', kopte De Telegraaf de volgende ochtend.

Joop Seegers was nooit op geldelijk gewin uit, ook niet toen hij begin jaren negentig zijn eigen praktijk begon met mr. John Wattilete, de huidige president van de regering in ballingsschap van de Zuid-Molukken. In 1993 vormde hij een nieuw partnerschap met Jos Lebouille.

Toen bij de Eurotop in 1997 demonstranten preventief werden opgepakt door de Amsterdamse politie, zei hij in Het Parool over de toenmalige burgemeester Schelto Patijn: 'Iemand die mensen interneert zonder wettelijke basis, zou eigenlijk geen burgemeester mogen zijn.'

Letselschadezaken werden uiteindelijk zijn specialiteit. Voor werknemers die het slachtoffer waren van een bedrijfsongeval haalde hij tonnen binnen. In de laatste tien jaar zat hij ondermeer in het bestuur van de Vereniging Sociale Advocatuur Amsterdam en de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Het werk was zijn roeping, ook nadat hij vier jaar geleden een dottersbehandeling had ondergaan. Volgens zijn vrienden werkte hij tot aan of zelfs over de grens van uitputting. Maar zijn humor hield hem overeind. 'Niemand kon zo schitterend de slappe lach hebben als Joop Seegers', zegt een collega.