Geschiedenis MC BEAM

Kleine geschiedenis van de Motor Club BEAM

BEAM staat voor Berijders van Europese en Amerikaanse Motoren. De motorclub heeft haar honk in Amsterdam en bestaat uit ongeveer 70 mannen en vrouwen met een passie voor (klassieke) motoren.

Zoals veel clubs begint de BEAM als een groepje kerels die een gemeenschappelijke interesse delen. In hun geval waren het Harley Davidsons en ritjes maken. Dat groepje groeide en in 1962 besluiten ze een club op te richten: de Harley Davidson Club Amsterdam, ofwel HDCA.

Pas twee maanden ervoor is de H-D Club Nederland in Utrecht opgericht....

Het zijn mannen die gezamenlijk ritten maken en avondjes organiseren in gehuurde zaaltjes. Men houdt elkaar op de hoogte via ‘convocaties’; een oproep voor een bijeenkomst of vergadering. Dat worden er op een gegeven moment zoveel, dat er een maandblad van wordt gemaakt.

 

Rozenstraat Ondertussen hebben een aantal clubleden, bij gebrek aan een stalling of garage, een loods betrokken in de Rozenstraat waar hun motorfietsen veilig kunnen staan. Omdat die eigenlijk te duur was, werd er besloten ook een clubhuis van te maken. Het begin is er, en als snel is de HDCA de, op dat moment, grootste club in Nederland. Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan wordt in 1977 met de HDCN de derde Internationale Super Rally in Geulle door de HDCA georganiseerd. Jammer genoeg zijn er uit die tijd (nog) geen foto’s gevonden.

Als de club wegens renovatie uit de Rozenstraat moet vertrekken, vinden zij aan de Elandsstraat een nieuw onderkomen. Beneden een ruime stalling en werkplaats, boven een bar, biljart en flipperruimte, keuken en kantoor. En, later de ‘wijnkelder’ van Wout. Hier worden legendarische feesten gegeven, waar, bij wijze van spreken, het bier uit de muur spuit.Omdat er inmiddels, naast Harley-rijders, ook eigenaren van andere merken lid zijn geworden wordt er in 1987 gezocht naar een nieuwe naam die de lading van de club dekt. Gekozen wordt voor ‘BEAM’: Berijders van Europese en Amerikaanse Motoren. Een subtiele hint naar wie men vindt er niet thuis te horen. 

Helaas moet ook de Elandsstraat gerenoveerd worden, en de BEAM verhuisd naar de Wenslauerstraat, waar het een stuk kleiner is. Het biljart en de flipperkasten verhuizen niet mee, maar natuurlijk is er plek voor een stalling, werkplaats en bar! Met minder leden is het groot genoeg, en ook hier worden grote feesten gegeven. De hele stalling verhuisd dan naar de tramremise of het leegstaande pand van Houtsma op de hoek. Helaas mocht dit ook niet lang duren, want al na tien jaar moet men op zoek naar een nieuwe ruimte; de eigenaar moet een nieuwe fundering aanbrengen en dat kost de stalling de kop. Op naar de volgende stek!

En daar zitten we nu nog, sinds 2008. Weer iets kleiner, maar met een bar die al drie verhuizingen meegaat. Als je door je wimpers kijkt zie je het verschil niet….